Mint a mókus...

 

Szilánkok-004 : Mint a mókus fent a fán, az úttörő oly vidám... .2010.03.06

 Most, hogy nézem ezeket a képeket, még mindig döbbenten  gondolok arra, hogy ez a film bevolt tiltva a kommunizmusban ! Ugyan , mi a franctól féltek ezek az élethalál urai vörös kultúrkommiszárok ??? Már a nevükre sem emlékszem: rézelvtárs, vagy vaselvtárs, de lehet hogy aczélelvtárs volt .Mi volt a Winnetou-ban , amit tiltani kellet ??Tudom , jobban szerették volna, ha Winnetou-elvtársnak hívják.

Az általános iskolába, ahova jártam : 642. számú Kossuth Lajos úttörőcsapat volt a nevünk. Jó, mi ! Együtt a Kossuth meg az úttörők !! Keményvonalas , véresszájú párttag volt az üttörővezető, ráadásul még munkásőr is! Teljesen kikelt magából, amikor az egyik örsöt  Winnetou-ról nevezték el. Neki  már az is sok volt, ha Szarvas örsnek neveztük magunkat.Kiakarta rugatni az egész társaságot ! Mi volt az elvárható név: az éppen akkor lezuhant, aktuális szovjet űrhajós. Így azután az egész suliban volt 8 Gagarin örs, 3 Komarov, 3 Tyereskova , 5 Békeharcos,12 Auróra és 1 Szarvas meg 1 Ibolya örs .

 Emlékszem az utolsó úttörőtáborra  , ahol résztvettem, valahol az istenhátamögött Dédestapolcsányban a 60-a évek végén, országos botrány kerekedett az egyik örs nevéből. Nyolcadikosok voltak, nekik már mindegy volt, s egy vagány osztály volt egyébként is. Kora reggeli zászlófelvonáshoz kellett sorakozni a tábor közepén az első napon.Katonás sorban álltak az örsök egymás mellett. Elől az örsvezetők, mögöttük a zászlótartók. A szokásos ceremónia : Jelentenek  az örsvezetők sorban a táborparancsnoknak : először a kicsik azután sorban főlfelé: valami ilyesmi volt a szöveg: " Táborparancsnok  elvtárs ! X.Y. a Gagarin örs őrsvezetője jelentem, az örs teljes létszámmal a parancshírdetésre felsorakozott.  ! Aki volt valaha úttörőtáborban , az tudja ezt a koreográfiát, aki meg nem , az ne röhögjön ! Ez nem vicc! Ez így volt-történelem ! Szóval , sorban jelentettek  a hősihalott űrhajósörsök   meg a tyereskovák , majd a legvégén álltak a nyolcadikosok. két  fiú örs volt meg egy lány. A lányok vagy Krupszkaja/ Lenin felesége- a fiatal olvasók végett / ,  vagy Tyereskova -12  lehettek , mi más.

uttoronek20lenni20jo.jpg

 

Az örsvezető belekezdett : X.Y. örsvezető jelentem a LORD NEWTON örs ..... Itt megállt a kés a levegőben . Akinek fogalma sem volt róla Ki az a Newton, még az is sejtette, hogy nem orosz asztronauta lehet.

 

Newton. 

godfreykneller-isaacnewton-1689.jpg

-Mutassa a zászlót  ! A zászlótartó kifeszítette a lobogót. Már az is szemet szúrt neki, hogy nem vörös volt, hanem fehér alapú.Rajta a közismert almafa, amint épp lepottyan róla az alma, s Newton fejére esik. Táborparancsnokunk azt hihette, valami karikatúra a heti Ludas Matyiból .

601newton.gif

A Newton -törvények egyike.

motion.gif

 

Ilyen volt az ebédlősátor az úttörőtáborban a 60-s években.Ez hiteles kép, kár , hogy nem adja vissza a konyhasátor hangulatát, ahova minden nap más őrs volt beosztva , konyhamunkára.

3722064932_a23fdbd595.jpg

Nem találtam a Google-ban képet a 60-s évekről. Ez itt Zánkán egy zászlófelvonás, de ez a 80 -as évek már, kőépületekkel.

1999_99-056_33_kovacse4_original.jpg

 

Talán ez a kép közelít a valósághoz legjobban. A sátrak kisebbek voltak, s nem köralakú volt a tábor, hanem téglalp, s szalmazsákok voltak kitömve ágyként. Ez valami zászlófelvonás  és körletszemle lehet a képen.Ha valaki tud képet a 60-s évek úttörőtáborainak életéből: Tata, Dédestapolcsány, Salgóbánya.....stb, elküldhetné illusztrációnak.l_-34253845.jpg

 

Itt jegyzem meg : ez időtájt az örsi zászló alapszíne csak vörös

lehetett . Erre kellett felhímezni pelenkaöltéssel az aktuálisan lezuhant űrhajós nevét. A stréberek fekete gyásszalagot is raktak keresztbe a zászlón.Most ez az Ac Milán keménymagjában is elmenne a San Siroban  ! Hiszen  ez az ő szinük: vörös -fekete . Csak ők más csasztuskákat énekelnek !

Nekünk azt kellett , hogy : " Vörös zászló leng,lengeti a szél. A csaták bíbor hajnalán. Ment a hős brigádok élén. Sok amuri partizán. "

Meg ilyet : " Egy a jelszónk a Béke! Harcba boldog jövőért megyünk. Egy nagy cél érdekében. Tör előre ifjú seregünk ! "

Álmunkból felkelve is nyomtuk, persze kétszólamban, ha kellett, s a stréberek oroszul is !! 

Ó boldog gyermekkor !! Hol van már az a "CÉL " , hol van az a  " BOLDOG JÖVŐ ! ".

Vagy nem énekeltük eleget, vagy ezt is ellopták tőlünk! Istenverte egy generáció a miénk !!

No, de térjünk vissza az úttörőtáborba .

   Vibrált a feszültség, a madarak is elcsendesedtek s a patak is visszafogta csobogását. De még nem értek véget  hősünk kínjai ! Még hátravolt egy örs: őket pedig nemes egyszerűséggel George Wassingtonnak nevezték el. Kész !!! A kegyelemdöfés ! Ugrik a párttagkönyv, ha ez kitudódik  !Leizzadt, kiverte a hideg víz, s látta magát rabruhában valamelyik gulágon .

George Wassington.

george20washington20178220painting.jpg

 

Dédestapolcsány-madártávlatból.

d_tapn.jpg

 

Akkor 1968-69-ben  jó heccnek tűnt ez gyerekfejjel, de később , felnőtt fejjel fogta fel csak az ember, milyen következményei lehettek volna ennek .

Szeptemberben ezek a srácok bekerültek a kerület egyetlen gímnáziumába. Úgy hívták: Fürst Sándor Gimnázium, még jó sokáig.Fürst, a kommunista mártír. Ő sem állta ki az idők próbáját !Bár ő nem volt köztörvényes , kegyetlen,terrorista gyilkos, mint a többi  lenin-fiú:kun/khon /béla,szamuellitibor,csernyi,korvinottó ....stb.

Volt ezek között a srácok között egy, aki az utcánkban lakott, majdnem a szomszédunk volt. Együtt nőttünk fel ! 

A Derecskei Karcsi !

Nekem olyan hétköznapi példaképem volt .Töle tanultam meg focizni a kubikban, együtt  nyilaztunk , együtt koriztunk a Merzsén, együtt szánkóztunk a Vidán ,együtt tekertük az állomáson a sorompót, ha a bakter megengedte.

Felvették a Közgázra . Egyetem előtt behívták  katonának Kalocsára. Az eskü után néhány nappal tisztázatlan körülmények között , őrszolgálat közben  öngyilkos lett. 19 éves volt ! A kalocsai laktanya neve: Kalocsai Forradalmi Ezred.

Azért kapta ezt a dicső " forradalmi " nevet, mert 1956-ban ez volt az egyetlen laktanya, amelyik  kitartott a kommunisták és az oroszok mellett, nem állt át a szabadságharcosok oldalára. A leverése után  főszerepet játszott a megtorlásban.

Van a katonaságnál egy fogalom: a háromezrelék ! Azt  jelenti, hogy a bevonuló állomány 3 ezreléke halhat meg szolgálatteljesítés közben. Ezerből 3 kiskatona. Ennyi még belefér ! Három ezrelék !

Kalocsán ez a szám mindig a tízszerese volt az országos átlagnak. Ezerből 30 !   

 

 

 

utolsó Blog bejegyzések

 • Elmaradt esküvői beszéd
  Tisztelt Vendégek ! Kedves egybegyűltek ! Rövid és zaklatott életem folyamán sokszor kellett végig hallgatnom…
 • kamaszkorom legszebb nyara
  Szilánkok-09.  2010.04-15.    " Kamaszkorom legszebb nyara ! " Tegnap éjjel, hosszú vajúdás után regisztráltam a Facebook-on.…
 • feherlujzaolgabotond-szilankok-7
  Szilánkok-007.2010.03.11.Fehér Lujza Olga Botond A történelmi hitelesség végett szószerint idézem az sms-t :Időpont: 2011.Március 11.…
 • karacsonyi novella
  Karácsonyi novella- Neked .!2013. December.25. .A történet igaz, mert velem esett meg, s ráadásul vettem…
 • Fehér Fc
  Szilánkok-005.2010.03.07. A Fehér Fc . Ma van a névnapod ! Majdnem elfelejtettem! A meccs közben…