Méhek, méhészek, méhlegelő.

 Méhészek  figyelem !

Méhlegelő akácra és vaddohányra leköthető.

                    -  biztonságos környezet

                    - Nagykáta központjától 4 km-re

                    -több 1000 hektáros akác erdő közepén

                              -  Homoki  erdő Nagykáta -Szentmártonkáta határában

 

 Térkép : http://www.holvan.hu/link/cim/Nagyk%C3%A1ta

 

 

AZ AKÁCMÉZ

Forrás :http://mezkiralyno.blogspot.hu

Forrás :http://omme.hu

Az akácméz mindenütt a világon a divatos fajtamézek közé tartózik. A Magyar akácméz évtizedek óta mindenhol jól csengő, bizalmat keltő, a különleges minőséggel és értékekkel egyet jelentő, márkanévvé vált kifejezés.
Miben rejlik a Magyar akácméz különlegessége?
A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) őshazájában Észak-Amerikában görgeteges lejtőkön, más fajok által elnyomva, ritkás állományban élt. Magyarországra kerülve nagy, tiszta állományú erdőket alkot. Pár évszázad alatt spontán,, sok különböző tulajdonságú változatott hozott létre.

Magyarország erdőterületének több mint egyötöde akácerdő. Hazánkban a szikesek kivételével minden talajon megtelepíthető és tőle bőséges méhhozam várható. A magyar akácméz megkülönböztető minőségi jellemzőinek kialakulásához az igen kedvező éghajlaton kívül összefüggő akácerdők, egy különleges képességű méhfajta, egy sajátságos méhészeti technológia és egyéb kedvező élettelen környezeti hatások kellenek. Páratlan különlegességét igazán az érzékszervi vizsgálatok során tárja elénk. Harmonikus ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe a csaknem színtelentől az enyhén sárgás árnyalatig terjedhet. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen, valamint a gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és az italok és a sütemények szívesen használt édesítőszere.


Az akác Magyarország egyik leggazdagabb virágpor- és nektárforrása, így az akácméz az egyik legelterjedtebb mézfajta hazánkban, és a legjelentősebb export mézfajtánk. A Kárpát-medence klímája miatt különleges a hazai akácméz, amelyik igazi hungaricum, a világon egyedülálló minőségű és rendkívül keresett termék a külföldi piacokon.
Az akácméz víztiszta, esetleg halványsárga, ritkán zöldes árnyalatú. Kellemes ízű, gyengén akácvirág illatú. Hosszan folyékony marad, mert magas a gyümölcscukor tartalma. A helyesen tárolt akácméz lassan kristályosodik, sokáig megőrzi folyékony állagát.

Az akácméz gyógyító hatása
Nyugtató hatású, a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarokat is gyógyítja. Kisgyermekek és idősebbek számára az akácméz nagyon jó napi fogyasztásra. Az akácméz íze nem karakteres, nincsenek erős aromái, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. Fertőtlenítő hatása révén hasznos „orvosság" torokfájásra, megfázásra, köhögés enyhítésére.

 Méz összetétele

70% – 80% glükóz és fruktóz keverék
20% víz
szénhidrát
B1, B2, B3, B5, B6, C vitamin
kalcium
réz
vas
magnézium
mangán
foszfor
kálium
nátrium
cink
természetes antioxidánsok

Méz hatása az emberi szervezetre

Kitűnő édesítőszer, teákba, gyógyteákba, sütemények, cukorkák készítéséhez is használják.
Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak.
A természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.
Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását.

Az ókoriak kedvence: a méz

Forrás :http://www.ezoedo.eoldal.hu

A méz nemcsak ízletes, finom sütemények alapanyaga, Kép szépségápolószer, gyógyszer, de afrodiziákum is.

Azt, hogy az Olümposzon mire használták, nem ismerhetjük pontosan, ma viszont külsőleg és belsőleg egyaránt kedvezően alkalmazható.

Hogy Apollón mézzel gyógyította-e a betegeket, Árész vagy Mars, a harc istenei a csata után a sebeket mézzel kezelték-e, a tengeren a megfázást Poszeidon mézzel kúrálta-e, nem tudjuk, de maradtak orvosi könyvek az ókorból, amelyek szerint sokféle bajt gyógyítottak vele, Hippokratész előszeretettel alkalmazta. Ma kétségtelen, hogy ez a sokoldalú nedű segíti a felépülést és naponta egy-egy kiskanál méz elfogyasztásával megelőzhetőek a betegségek. Tudományos kísérletek szerint baktériumölő és sebfertőtlenítő hatása is van a méznek, emellett csonterősítő. Napjainkban meghűlés és köhögés esetén szintén remek gyógyír. Az ifjú titánok és titaniszok kaphattak mézet vérszegénység ellen, és ma szintén nyugodtan adhatjuk a csecsemőknek. Sőt a nyugodt alvást is elősegíti. Zeusz, feleségét Hérát mézmasszzázzsal kényeztethette, azonban ezt mi ugyanúgy megtehetjük, és érezhetjük a méz méregtelenítő hatását.

Az biztos, hogy Aphrodité és Vénusz a szerelem és szépség istennői tisztában voltak az édes folyadék serkentő, fiatalító és karcsúsító voltával. A méz regenerálja a száraz bőrt és ajkakat, leszárítja a pattanásokat, használhatjuk arcpakolásként is, a mézes fürdő pedig ápolja a testet. Nem véletlenül számos szépségápolószer alapanyaga ez az édes folyadék.

Otthon ugyancsak kiválóan hasznosíthatjuk kozmetikumként:

- Hajápolásban: hajmosás után kenjük be mézzel a hajat, tekerjünk rá alufóliát, majd hagyjuk tíz-tizenöt percig hatni, és bő vízzel öblítsük le.

- Arcápolásban: kenjünk a megtisztított bőrre mézet, várjunk egy kis ideig, és mossuk le. A kiszáradt ajakra szintén vigyünk fel jó bőven mézet, addig hagyjuk rajta, amíg alaposan beszívódik.

- Bőrápolásban: A száraz, érzékeny bőrt kenjük be vastagon mézzel. A fürdővizünkbe is tegyünk néhány kanállal, tejjen elegyítve még jobb hatást érhetünk el.

Kép

De ne feledkezzünk meg a méz finom ízéről sem! Az egyiptomi piramisokban mézes süteményeket és méztároló edényeket találtak. A rómaiak pedig kerek mézeskalácsokat is sütöttek. A Dionüszosz-ünnepeken fogyasztottak mézes süteményeket, mézsört, mézbort, mézes teát és tejet. A méz alkoholtartalmú italok alapja is.

A méz kalória értéke ötszöröse a tejének, háromszorosa a húsénak és kétszerese a tojásénak, mégsem hizlal, mert a benne található gyümölcscukrok rendkívül gyorsan felszívódnak. Tehát nyugodtan fogyaszthatjuk.

utolsó Blog bejegyzések

 • Elmaradt esküvői beszéd
  Tisztelt Vendégek ! Kedves egybegyűltek ! Rövid és zaklatott életem folyamán sokszor kellett végig hallgatnom…
 • kamaszkorom legszebb nyara
  Szilánkok-09.  2010.04-15.    " Kamaszkorom legszebb nyara ! " Tegnap éjjel, hosszú vajúdás után regisztráltam a Facebook-on.…
 • feherlujzaolgabotond-szilankok-7
  Szilánkok-007.2010.03.11.Fehér Lujza Olga Botond A történelmi hitelesség végett szószerint idézem az sms-t :Időpont: 2011.Március 11.…
 • karacsonyi novella
  Karácsonyi novella- Neked .!2013. December.25. .A történet igaz, mert velem esett meg, s ráadásul vettem…
 • Fehér Fc
  Szilánkok-005.2010.03.07. A Fehér Fc . Ma van a névnapod ! Majdnem elfelejtettem! A meccs közben…